Nagels

Ingegroeide nagels.

i77187746._szw1280h1280_

Behandelen en voorkomen

Een ingegroeide teennagel komt vaak voor bij de grote teen. De punt of rand van de nagel is dan in de huid gedrongen. Vaak ontstaat op deze plek overtollig eelt. Dit kan flink pijn doen en leiden tot een ontsteking. Een nagel waarvan de rand of de punt in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft, vormt de eerste fase van een ingegroeide teennagel. Je voelt een irritatieplek en langzaam ontstaat er pijn. In de volgende fase dringt de nagelpunt in je huid.

Verkeerd knippen
Het kan veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Dit resulteert in een rode plek waar pus en bloed uit kan komen. Een ingegroeide teennagel komt het vaakst voor bij je grote teen. Maar het kan bij al je nagels voorkomen.

Een onderhuids ingegroeide nagel ontstaat door het verkeerd afknippen van de nagel. Als je de hoekjes van de nagel knipt, groeit de rand van de nagel onder het zachte weefsel. Daar veroorzaakt hij irritatie.

Een andere vaak voorkomende manier van ingroeien is hypertrofie. De buitenste nagelplooi wordt dikker door een ontsteking die diep onder het zachte weefsel zit.

Als je van jezelf nagels met een bolle vorm hebt, heb je ook meer kans op een ingegroeide nagel. Vooral als je een grote teen met een bolle nagel hebt.

Ingegroeide nagel behandelen
Een ingegroeide nagel kan door de mij goed  behandeld worden.

Ik  gebruik een klein boortje om de rand en ingroeiende zijkant los te vijlen, dit is een beetje pijnlijk maar is vol te houden. Z odoende komt er weer ruimte tussen de nagel en de rand, dit geeft meteen verlichting.Alhoewel dit een pijnlijke behandeling kan zijn, helpt het boortje en vooraf in een warm voetenbadje zitten vaak al erg tegen de pijn. En voel je het na de behandeling als een opluchting.

Heb je een ontsteking, ga dan naar je huisarts. Om de pijn en roodheid te verminderen, kun je een voetbad met zeezout of soda nemen.

In ernstige gevallen moet je voor poliklinische behandeling naar het ziekenhuis. Als dat nodig is, zal je huisarts je doorverwijzen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de nagel verwijderd moet worden.

Voorkomen beter dan genezen
Je nagels regelmatig recht afknippen, verkleint de kans op ingroeiende nagels. Neem ze onder handen als je net in bad of onder de douche bent geweest.

Je nagels hebben dan een hoger vochtgehalte, waardoor ze minder kwetsbaar zijn. Knip ze vooral niet te kort en bijt of scheur ze niet af. Dan kunnen ze namelijk inscheuren en gemakkelijk ingroeien. Draag geen schoenen die te smal of te klein zijn.

Wist je dat je nagels veel kunnen zeggen over je totale gezondheid?
Erg bleke of witte nagels ontstaan door ouder worden, maar het kan ook een teken zijn van serieuze aandoeningen, zoals bijvoorbeeld bloedarmoede, leverziekte, voedingsstoffentekort en hartfalen.
Als de nagels vooral wit zijn met donkere randen, dan kan dit wijzen op leverproblemen zoals hepatitis. Zijn ook de vingers geel van kleur? Dan is dit nog een aanwijzing voor een leveraandoening.

Witte plekjes
Er wordt wel gezegd dat je meer melk moet drinken als je last hebt van witte plekjes op je nagels. Deze zouden namelijk ontstaan door calciumgebrek. Maar dat is niet waar. De vlekjes ontstaan onder andere doordat er lucht tussen de cellen in je nagel kan komen wanneer je je bijvoorbeeld gestoten hebt. Ze hebben geen functie en verdwijnen doordat ze uitgroeien.

Gele nagels
Eén van de meest voorkomende oorzaken van gele nagels is een mycose (gistachtige schimmelinfectie).

Donkere lijnen
Last van donkere banden onder je nagels? Hier moet je zo snel mogelijk naar laten kijken. Dit kan worden veroorzaakt door huidkanker.

Afgebrokkelde nagels
Droge, broze nagels die snel breken, kunnen wijzen op een probleem aan de schildklier. Zijn de nagels ook gelig van kleur? Dan kan dit wijzen op een schimmelinfectie.

Ribbels
Ribbels in de lengterichting zijn normaal. Als je ouder wordt, krijgen je nagels meer ribbels. Een ribbel in de breedte wijst op een trauma of ziekte, zoals psoriasis of artritis. Dit kan samengaan met een roodbruinachtige verkleuring. Bij 10 procent van de mensen begint psoriasis in de nagels.

Rode nagelrand
Als de huid rondom de nagel opgezet en rood is, wijst dit op een ontsteking van de nagelrand. Het kan ook komen door de huidziekte lupus of een andere chronische auto-immuunziekte.

Nagelbijten
Bijt jij op je nagels? Vaak is dit een slechte gewoonte. In sommige gevallen kan het wijzen op een dwangstoornis. Lukt het je maar niet te stoppen met deze gewoonte? Neem dan contact op met je huisarts.

Vingernagels groeien sneller
Wist je trouwens dat je vingernagels aan je ene hand sneller groeien dan aan je andere hand? Je vingernagels aan de hand die je het meest gebruikt, groeien het snelst. En nog een leuk feitje: je vingernagels groeien sneller dan je teennagels.

Een schimmelnagel is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel. Het wordt ook wel ‘kalknagel’ genoemd. Schimmels zijn bijna overal aanwezig, maar door vocht en warmte kunnen ze zich in de nagel nestelen. Een ontsierend gezicht.Een schimmelinfectie aan de nagel is dezelfde als de infectie die zorgt voor voetschimmel (zwemmerseczeem). De schimmelinfectie begint meestal met een witte of gelige plek aan het uiteinde van de nagel, meestal eerst de grote teen. Als de infectie verergert, verandert de kleur van de nagel in geelbruin.

Besmettelijke schimmel
Het lijkt alsof de nagel dikker wordt, maar in feite is dit dood weefsel onder de nagel, dat de nagel omhoog drukt. De nagel wordt eigenlijk steeds dunner, brokkelig en kan loslaten van het nagelbed.

De schimmel is besmettelijk en wordt van mens op mens overgedragen. Dit gebeurt vooral in openbare gelegenheden, zoals zwembaden en sportscholen. Draag daarom altijd slippers!

Behandelen
Schimmelnagels zijn onschuldig en hoeven alleen te worden behandeld als de infectie klachten geeft of uitbreidt naar het nagelbed.
Voor de behandeling van schimmelnagels worden antischimmelmiddelen gebruikt. Deze middelen remmen de groei van de schimmel, waardoor de schimmel uiteindelijk sterft.

Er zijn kuurtjes verkrijgbaar die je moet slikken, maar er zijn tevens zalfjes en vloeistoffen op de markt, die je rechtstreeks aan kunt brengen. Het is ook aan te raden om schimmeldodend poeder in je sokken en eventueel schoenen te strooien. Niet alle schimmels gaan dood door een wasbeurt.

Je kunt de middeltjes zelf kopen bij drogist of apotheek. In ernstige gevallen kun je met een schimmelnagel naar de huisarts. Gelukkig is dit meestal niet nodig en is een aantal eenvoudige maatregelen voldoende. Ik verkoop een kuur voor schimmelnagels

Was je voeten zonder zeep en droog je voeten  vooral tussen je tenen goed af. Draag katoenen of wollen sokken en goed ventilerende schoenen. Je hoeft de schimmelnagel niet te verwijderen. Als de nagel vervormd is, kun je hem het beste bijwerken met een puimsteen of een vijl.

Het kan maanden duren voor een schimmelnagel helemaal genezen is. Het kost veel tijd voordat de aangetaste nagel is uitgegroeid. Het is dus eigenlijk een kwestie van goede verzorging en veel geduld. Je kunt  eventueel een kunstnagel over je eigen nagel laten aanbrengen. Dan ziet het er in ieder geval mooier uit.

Een aantal van mijn trouwe klanten gebruiken elke dag ( op een watje ) schoonmaak azijn, wat je gewoon in de winkel koopt.
Probeer dit gewoon, voordat u allerlei dure middelen koopt.
Ik heb goeie resultaten ermee gezien.
Het kost bijna niks en is de moeite waard om te proberen.
Wel even volhouden, soms een jaar, maar het kan wel een oplossing zijn.